Blogg . l . Artiklar . l . Filmer . l . Gästbok . l . Länkar
 

 

Jag heter Jenny Marek är 43 år gammal, och är en leg djursjukskötare som arbetar både som djursjukskötare och beteendeutredare och lärare i kynologi och inlärning. Jag har arbetat med djursjukvård i nu 22 år, mina vidareutbildningar inom beteende och inlärning startade år 2006. Jag bor sedan februari 2013 på en underbar hästgård i Barkeryd utanför Nässjö. Min huvudsakliga yrkesroll har varit att arbeta ute på poliklinikmottagningen där vi tar emot patienter för undersökningar och behandlingar.

 


Jag har även hand om beteende och inlärningsfrågor som dyker upp på djursjukhusen /klinikerna där jag jobbat. Mitt stora intresse för just beteende och inlärning har gjort att jag vidareutbildat mig inom etologi, problembeteendeutredning och inlärning. Jag är fortfarande långt ifrån färdiglärd för det går det inte att bli inom detta område, och det är det som är så roligt . Jag har även en hel del externa uppdrag så som att jag blir anlitad av SLU som föreläsare i etologi, jag har varit lärare på Hundutbildningsgruppens instruktörsutbildning och samarbetar nu på Kungliga hundars instruktörsutbildningar och är huvudlärare på deras Beteendeutredarutbildning. Dessutom är jag även lärare på Hund i Centrums hunddagisutbildningar. Jag åker på uppdrag för olika organisationer som olika kliniker,rasklubbar, SKK och SBK och håller föredrag och praktiska kurser. Jag håller även praktiska kurser med hundar här i Småland och Göteborg med omnejd. Grupperna är då små, max 6 deltagare per grupp, detta för att alla skall få ut maximalt av kurserna. Jag utför utredningar av orsaken bakom ett beteende och för förändring av beteenden genom berikning kunskap och träning via privatkonsultationer. Det finns även möjlighet att få hjälp med utredningar via telefonkonsultation gällande hund och kattfrågor.

 

Min filosofi

Min tanke med att vidareutbilda mig inom områdena beteende och inlärning är inte bara att kunna hjälpa djuren med deras fysiska problem, utan även också för att kunna hjälpa till med de mer beteendemässiga frågorna. Precis som hos oss ligger den mentala och fysiska hälsan mycket nära sammanlänkade. Ju mer jag lär mig inom detta underbara område som kallas beteende, desto mer får jag använt mina kunskaper i mitt arbete som djursjukskötare. Det är fantastiskt inspirerande att kunna hjälpa en hund som har problem på ett plan där man plötsligt kan se att genom att tillgodose något från ett helt annat område, tex genom berikning av miljön, att man kan få det initiala problemet att minska eller till och med försvinna helt. Min mission är att få komma ut och hjälpa folk att sätta guldkant på sin tillvaro med sin hund, häst eller katt . Vet man vad djurets naturliga behov innebär och har man funderat på hur man kan tillgodose detta så har man kommit långt på vägen att se till att relationen mellan djur och människa är på lika villkor, villkor med en tanke om att båda parter skall njuta av att ingå i relationen. Det skall vara roligt att ha en djurvän och det skall vara minst lika roligt att vara vår vän. Det förtjänar dom om man tänker på hur mycket dom gör för att passa in och för att förstå vår verklighet, med våra krav och våra åsikter om vad man skall göra och inte göra när man är av en annan art, allt för att passa in....Vi glömmer ofta att vår vän inte är människa. Mitt bidrag till inlärningsmetodikdebatten är väl mitt motto:

Att bara kväsa en hunds initiativförmåga, dess möjlighet att själv påverka sin egen situation, att inte heller tilllåta djuret att uppvisa sina känslor och behov, det är som att sätta en kork i rumpan på patienten med diarré. Det löser kanske "problemet" med symtomen för stunden....förr eller senare kommer korken flygandes.... Vi måste ta reda på orsaken bakom beteendet. Djuren är underbart mångfacetterade och ju mer vi lär oss av varandra, desto roligare kommer vi att ha tillsammans både vi människor och våra fyrfota vänner ! Jag tror med andra ord inte på att tvinga hundar att undertrycka de symptom som uppvisas vid ett sk "problembeteende". Jag vill däremot ta reda på orsaken till varför hunden beter sig som den gör för att därifrån bestämma vad som behöver göras för att hjälpa både ägare och hund. Alla individer och situationer är unika och därav fungerar det inte att ställa snabba diagnoser för att sedan köra träning som enbart baseras på att hunden inte "gör" . Mina kunskaper inom både den fysiska och den mentala hälsan gör även att jag besitter en unik situation där jag i nära samarbete med veterinärer även har kunskapen om fysiska utvärderingar för att konstatera om orsaken härrör härifrån. Jag vill berätta för djuret vad jag vill ha istället för att fokusera på det som jag inte vill ha. Detta gör träningen och samvaron så himla mycket roligare och etiskt mer försvarbart. Man har faktiskt ingen rätt att bestraffa ett beteende som man inte har visat tidigare vad man vill ha istället för det som uppvisats...

 

Min djur-CV

Arbetat som djursjukvårdare sen -91 på ett flertal kliniker:
City Kattklinik,
Frölunda Djurklinik,
Blå Stjärnans djursjukhus,
Bagarmossens Djursjukhus,
Helsingborgs Djursjukhus(praktik),
Göteborgs Djurklinik Smådjursakuten Gbg och Vita Fläcken, Kungälv,
Smådjursakuten i Kungälv,
Torslanda djurklinik,
Jönköpings djursjukhus.
Jag har även vikarierat som djursjukvårdare på Universeum.

 

Övriga djurarbeten, stora som små:

80-talet: Praktik på Hundtrim Praktik på Partille djurklinik Volontär för Djurens vänner Ungdomsplats på Ridskola i Långsele.
90-talet: Volontärarbete under sammanlagt 12 månader med havssköldpaddor i Grekland.
2000-talet: Volontärarbete på fågelcentralen i Kungälv.

 

Universitetsutbildningar:

SLU Skara, djursjukvårdarutbildningen 2 år 120 poäng
Linköpings Universitet, Hundens beteende, del 1 och 2. 10 +10 poäng
Linköpings universitet, Djurens kommunikation, del 1 och 2. 10+10 poäng
SLU Skara, Hunden och Kattens beteende, 10 poäng . Linköping Universitet, Djurens beteende 15 poäng
SLU Skara, Djurparkdjurens beteende 10 poäng

 

Kurser och föreläsningar:

Kenth Svartberg helgföreläsning i hundens personlighet.
Emma Parsons helgföreläsning om klickerträning och lugnande signaler.
Canis helgklickerkurs i tävlingslydnad.
Canis ettåriga klickertränarutbildning.
Klickerkloks fortsättning tävlingslydnadshelgkurs.
Vet. Sarah Heath helgutbildning om katters beteende
Hundutbildningsgruppen 1 dags Adventskonferens om problemhundshantering.
Utbildad kostrådgivare.

Anders Hallgren föreläsning om stress.
Curt Blixt helgkurs i hundens beteenden.
Diverse kurser med egna hundar, allmän och tävlingslydnad.
Klickerkloks 2:a år på tränarutbildningen MH - 1:an = första delkursen mot att bli mentalbeskrivare.
Kathy Sdao och Ken Ramirez Helgseminarium för om beteende och inlärning
Vet.Sarah Heath helgföreläsning i hundens beteende ur veterinärmedicinskt perspektiv
Hundutbildningsgruppen, David Selin Hund 3 (6 dagar hundteori)
Emma Parsons, 6 dagars utbildning/workshop om klickerträning av reaktiva hundar
Maria Hagström, 2 dagars kurs "Bli en bättre hundtränare"
Hundutbildningsgruppen, "Blodspår som berikning" 2 dagar praktisk och teoretisk kurs
Bert Johnsson, Eftersöksutbildning
Romelanda Adventure Dog Conference, 1 dags seminarie gällande allt möjligt gällande hund.
Adventure Dog Conference med tema: "Hunden i TV" 1 dags diskussioner/debatter och föreläsningar
ESAVS European School for Advanced Veterinary Studies Behavioural Medicine del 2. (6 dagar utbildning Luxembourg, internationell behörighet)
Vet Sarah Heath, VeTa dagarna 2011 Gbg, Behavioural Medicine Dog and Cat
Curt Blixt, hundens signaler och beteendeanalys 2 dagar
Marie Wendt, problemhundsutredning 1 dag
Lina Hetta Problemhundsutredning 1 dag
Anders Hallgren, problemhundsutredning 2 dagar
Kerstin Malm, problemhundsutredning 1 dag
David Selin, problemhundsutredning 5 dagar
Hundutbildningsgruppens 1 åriga
HUNDproblemutredarutbildning

Maria Brandin, fd Hagström föreläsning "Att lyckas på tävling"
Adventure Dog Conference tema: "Avel, Genetik och DNA" 1 dag
Hundutbildningsgruppens Uppfödarutbildning 2 dagar
Ann-Louise Ryrvik "klickerträna din Frieserhäst" en dag med teori och praktik
Vet Sarah Heat, "Fördjupning i behavioural medicin cat and dog", 2 dagar
Vet Sophia Yin, "Behaviour modification and handling cat and dog", 2 dagar

Hundutbildningsgruppen, David Selin "Hundens språk" 2 dagar

Kathy Sdao "Klassisk betingning som beteendemodifikation" 2 dagar

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Detta är även en sida där man kan följa mig och mina hundars äventyr i vår vardag. Jag har idag tre schapendoesar, Kompis 13 år, Dito 6 år, Fido, 2 år, (far och son och barnbarn), en frieserhästflicka på 5 år, Amarillis, ett gäng höns och deras tupp Ture, en Maine Coonkatt vid namn Ego, 4 år, en blandras huskatt/sibirisk katt Säpo, en riktig bondkatt Snoddas och till sist även en sköldpadda, Fille 25 år Jag har även haft den äran att ha en Shiba inu,"Tomo", boende hos mig i 7 år men sen ett tag tillbaka har han flyttat hem till en ny helt egen familj där han får all uppmärksamhet själv.... Genom mitt liv har det annarstidigare passerat diverse fiskar, möss, råttor, fåglar, kaniner, katter, St Bernhard, Siberian Husky och en häst, för att ta det i storleksordning... Mina hundar och jag tränar och har tidigare tävlat i lydnad (men tävla var inte vår grej, min nervositet ställde till det..).vi håller även på med spår. Dito är utbildad och godkänd eftersökshund. Kompis är godkänd i anlagsprov eftersök. Jag har också en hel del erfarenhet av utställningar då "Kompis" faktiskt är så söt att han är Int Nord Uch (dvs, svensk, norsk, dansk, och internationell utställningschampion). Han har även LP 1 och 2 i lydnad..

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tack för hjälp och sponsring! Ni är alla delaktiga till att jag fått möjligheten att vidareutbilda mig!

Smådjurakuten AB,
Svenska Djursjukhusföreningen,
Royal Canin
Raid,
Ceva
Inter vet

Samarbetspartners:

Kungliga Hundar/ Göteborgs Hundarena, Hundar i Centrum, Vetlanda Smådjursklinik och BH-Vet

 

Till sist: det är alltid roligt om ni skriver något i gästboken! Väl mött!
Hälsningar Jenny

 

 

Hitta oss på Facebook!
This website is made by Therese Kindberg
Copyright Nosvis 2014 l All rights reserved